Just another weblog
Saturday September 22nd 2018

Biała czekolada

Biała czekolada jest pochodną czekolady tradycyjnej . Powszechnie składa się z masła kakaowego , cukru i mleko ciał stałych i charakteryzuje się bladożółty i kremowym wyglądem. Temperatura topnienia masła kakaowego , ich podstawowy składnik ziarna kakaowe, jest dostatecznie wysoka , aby utrzymać białą czekoladę w postaci stałej w temperaturze pokojowej. Biała czekolada nie jest to czekolada w ścisłym tego słowa znaczeniu, ponieważ nie zawiera masy kakaowej beztłuszczowej podstawowy składnik żywieniowy czekoladowego likieru-czekolada w swej surowej postaci. W procesie wytwarzania, na ciemno zabarwiony ekstrakt z ziarna kakaowe oddziela się od jego zawartości tłuszczowej, jak w przypadku mleka, pół-słodkie i gorzkiej czekolady. Jednak, w odróżnieniu od innych rodzajów czekolady, substancji stałych kakao nie są łączone. W wyniku tego tłuszczu, masło kakaowe jest jedynym składnikiem w białej czekoladzie. Ponieważ nie zawiera substancji stałych, biała czekolada zawiera niskie  ilość teobrominy Często masło kakaowe jest bezwonny, aby usunąć jej intensywny smak. Jeżeli pierwsza wciśnięty masło kakaowe jest stosowany, ma naturalny przeciwutleniacz (witamina E), ale jeśli dezodoryzacji ma żadnego, jak dezodoryzacja jest pary etapem odpędzania, często 180 ° C (356 ° F).Biała czekolada może zawierać dodatkowe środki aromatyzujące. Wanilia jest częstym dodatkiem. Niektóre preparaty są znane jako powłoki do powlekania. Preparaty te mogą być rzeczywiście białe. Przepisy regulują co może być wprowadzone pod nazwa  ” biała czekolada ” : W Stanach Zjednoczonych od 2004 roku, biała czekolada musi być ( wagowo ) co najmniej 20 % masła kakaowego , 14 % suchej masy , a 3,5 % tłuszczu mleka i nie więcej niż 55 % cukru i innych substancji słodzących . Unia Europejska przyjęła te same standardy , oprócz tego, że nie ma limitu na cukier lub słodziki. Biała czekolada jest mniej popularna od tradycyjnej gorzkiej czy mlecznej. Jednak zyskuje coraz większe zainteresowanie wśród smakoszy czekolady. Ja osobiście wolę czekoladę tradycyjną jednak biała też jest naprawdę smaczna. Oba gatunki czekolady inaczej wpływają na stan naszego zdrowia. Obie są inaczej produkowane i znacznie się od siebie różnią. Jednak chyba każdy z Was się ze mną zgodzi że jedna jak i druga jest naprawdę bardzo smaczna.

Sam muszę jednak przyznać że moim faworytem zawsze była i będzie biała czekolada. Przypuszczam że to ze względu na to że lubię słodkości, a biały odpowiednik jest zdecydowanie najsłodszy. Niestety należę do mniejszości, więc w przypadku gdy ktoś próbuje sprawić mi prezent w postaci tabliczki czekolady, to rzadko się zdarza by była to ta moja ulubiona. Ale i tak jestem szczęśliwy!

Czekolada biała

Previous Topic:

More from category

Przepisy
Przepisy

Witam dziś opisze kilka prostych przepisów na ciasta. Jak wiadomo każdy lubi zjeść jakieś ciasto w tym artykule [Read More]

Interesting Sites

    Archives