Just another weblog
Tuesday April 24th 2018

Przepisy

Witam dziś opisze kilka prostych przepisów na ciasta. Jak wiadomo każdy lubi zjeść jakieś ciasto w tym artykule postaram się opisać przygotowanie i podać składniki kilku ciast.

Jabłecznik z musem czekoladowym składniki- 5 jajek, 50g cukru pudru, 120g mąki pszennej, 30g roztopionego masła, mus jabłkowy 1kg prażonych jabłek, 1 galaretka cytrynowa. Mus czekoladowy- 200g czekolady deserowej lub 100g mlecznej i gorzkiej 150 mascarpone, 30g cukru pudru i 1 łyżka oleju roślinnego. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Całe jajka ubijamy razem z cukrem pudrem przez około 10min, dodajemy rozpuszczone masło i delikatnie mieszamy, Mus Jabłkowy miksujemy w blenderem dodajemy galaretkę w proszku i mieszają podgrzewamy prze 3min aż się żelatyna rozpuści. Odstawiamy na godzinę do lodówki i czekamy. Mus czekoladowy- roztapiamy w piekarniku. Mascarpone ubijamy razem ze śmietanką i cukrem pudrem przez parę minut. Powstały mus czekoladowy wykładamy jabłkami. Na koniec wstawiamy ciasto do lodówki na około 3 godziny. Smacznego 😉

Następny ciastem będzie Ciasto czekoladowe z malinami i puszystym musem z nutellą. Składniki jakie będziemy potrzebować to: 125g masła 200g czekolady deserowej 1/3 szkalnki kakao 60ml wody, 5 jajek 125g drobnego cukru, 1/4 mąki. Warstwa malinowa to 1/2 szklanki mrożonych malin i 150g dżemu malinowego. Mus z nutelli 250ml śmietanki kremówki 30%, 4 łyżki nutelli i kakao do posypania.

Przygotowanie: Spód czekoladowy. Żółtka ubić z połową drobnego cukru na gęstą, puszystą i jasną masę (ok. 7 minut) Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do ubitych żółtek dodać ostudzoną masę czekoladową i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec, w dwóch partiach, dodać pianę z białek, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką. Warstwa malinowa. Mrożone lub świeże maliny wymieszać z dżemem i wyłożyć na całkowicie ostudzone ciasto. Mus z nutelli. Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę, następnie delikatnie mieszając łyżką połączyć z nutellą. Wyłożyć na warstwę malin. Wierzch oprószyć kakao. Można od razu podawać lub wstawić do lodówki na 1 – 2 godziny. Wszystkim osobom które odważyły się zrobić takie ciasta życzę SMACZNEGO 🙂

SONY DSC

 

Related Tags:
Previous Topic:
Next Topic:

More from category

Biała czekolada
Biała czekolada

Biała czekolada jest pochodną czekolady tradycyjnej . Powszechnie składa się z masła kakaowego , cukru i mleko [Read More]

Interesting Sites

    Archives